יום שני, 16 בנובמבר 2015

השקר הגדול שנקרא שמן קנולה


"השקר הנפוץ ביותר הוא זה שאנחנו מספרים לעצמינו, לשקר לאחרים זה היוצא דופן." (פרדריך ניטשה)

שמן זה בסיסי

אני צורך המון שמן, כתיבול לסלט, כשאני מכין בבוקר חביתה, כשאני מחמם מחבת להכין ארוחת ערב. מנקודת מבט של כאבי הגב שלי איכות השמן מאד חשובה. יש בשמנים חומצות שומן שנקראות אומגה 3 ואומגה 6, היחס ביניהם בדם הוא הדבר החשוב כי אומגה 3 הוא חומר נוגד דלקת ואומגה 6 הוא חומר מעורר דלקת. כמה שהשמן עשיר יותר באומגה 6 זה פחות מומלץ. זאת אחת הסיבות כשכדאי לצרוך שמן זית ולהמנע משמנים זולים כמו שמן חמניות / סויה / תירס (כתבתי על מאכלים אנטי דלקתיים כאן). אבל יש שמן אחד יוצא דופן, שמן שהוא גם זול וגם נחשב בריא, שמן קנולה. אז שמן קנולה טוב לנו?

שמן קנולה בריא יותר!

יום אחד ילמדו בבתי ספר לשיווק איך הצליחו לשכנע את העולם ששמן קנולה הוא בריא. זה ידוע ששמן זית הוא בריא אבל שמן זית הוא יקר, הוא עולה בערך פי 4 משמן קנולה / חמניות / סויה / תירס. אז מה שבאמת מחפשים זה את האלטרנטיבה הזולה יותר ושם הקנולה הצליחה למתג את עצמה כאופציה הטובה ביותר. אם מסתכלים בערכים התזונתיים של שמן קנולה, השמן נראה מצוין, הוא עשיר באומגה 3 ודל בשומן רווי.
'עץ הזית' מצאו סיסמה טובה לשמן הקנולה שלהם "קחו שמן בריא יותר!".


צמח ה"קנולה"

אני כתבתי בגוגל 'צמח הקנולה' וקיבלתי עשרות תמונות שנראות בערך ככה:
צמח ה"קנולה"

הענין הוא זה שאין באמת צמח שנקרא קנולה, מקור המילה קנולה הוא באנגלית:
Canola = Canadian Oil

או בעברית שמן קנדי, השם הזה הוא מיתוג של תאגיד קנדי משנות השבעים. את השמן מייצרים מצמח בשם לפתית. היסטורית השתמשו בו למנורות שמן ובמלחמת העולם השניה היה בו שימוש נרחב בתור שמן מנועים לספינות. אחרי המלחמה הדרישה לשמן הזה צנחה ומגדלי הלפתית ניסו למצוא שווקים חדשים אבל מסיבות שונות לא הצליחו למכור אותו למאכל אדם או למאכל בעלי חיים.
השינו הגדול החל בשנות השבעים כשחוקרים מאוניברסיטת מניטובה בקנדה פיתחו תהליך שבו משנים את הרכב השמן, הטעם שלו משתפר וגם הצבע והצלילות. זה קרה בדיוק בזמן שהחלה בארצות הברית הבהלה הגדולה משומן רווי, שמן הקנולה דל מאד בשומן רווי ולכן המליצו עליו כשמן שבריא ללב. השמן הצליח למתג את עצמו כשמן בריא ורב האנשים בכלל לא יודעים שהוא שמן מתועש.

מה זאת אומרת שמן מתועש?

אני כל הזמן אומר שמי שרוצה לאכול בריא מוטב שיצרוך מזון טבעי וינסה להמנע ככל שניתן ממזון מתועש. אבל גם בתיעוש יש דרגות, תהליך הייצור של שמן הקנולה לא היה מבייש מפעל כימי. האבסורד זה שבשנות השבעים תיעוש סימל קידמה ולכן יצרניות הקנולה התגאו בסרטי תדמית שבו הציגו את הכנת הקנולה במפעל.


הבעיות העיקריות בתהליך הן:
  • התהליך כולל חימום השמן לטמפרטורות גבוהות מאד, מה שהורס את איכות השמן ויכול גם לייצר בו חומרים רעילים. גם בבית חובה להמנע מחימום יתר של שמן במחבת, ברגע ששמן מתחיל להשרף (מעלה עשן ומסריח) נוצרים בו רדיקליים חופשיים או בעברית חומרים מסרטנים.
  • התהליך כולל שימוש בחומרים כימיים ובממסים שעלולים להשאר בשמן.
  • אחת הבעיות הגדולות עם השמן זה הריח הרע, על מנת להוציא את הריח השמן עובר תהליך שבו נוצר שומן טראנס. שומן טראנס הוא חומר טבעי שקיים במזון מן החי כמו בחלב ובבשר ואין איתו שום בעיה. הבעיה היא שכשנוצר שומן טראנס משמן צמחי הוא נוצר במבנה שלא קיים בטבע והגוף לא יודע לעכל אותו. את החומר הזה מומלץ לא לצרוך בכלל. כדאי לשים לב שמרגרינה שעשירה בשומן טראנס צמחי היא מרכיב בהרבה מוצרים כמו בורקסים, מלאווח, פתי-בר וקינוחי פרווה.

הנדסה גנטית

כאילו זה לא גרוע מספיק, רב גידולי הלפתית בעולם מהונדסים גנטית. הבעיה הגדולה היא שבארץ, בשונה מאירופה, מזון מהונדס גנטית לא מסומן. לכן אפשר להניח שהשמן מיוצר מפרחים שעברו שינויים גנטיים וזה כבר לא מומלץ לצריכה. אפשר לדבר בזכות הנדסה גנטית, שזה מייצר יותר אוכל לעולם, שאפשר להשתמש בפחות חומרי הדברה, אבל באופן אישי, לצרוך מזון מהונדס זה דבר שאין שום דרך לצפות את ההשפעות ארוכות הטווח שלו על הגוף.


אז איך מטגנים שניצלים?

שמן קנולה זה אחד הדברים שתמיד היו אצלי בבית. כל דבר שעבר אצלי טיגון ביותר מכף שמן היה עם שמן קנולה, במיוחד שניצלים שאני מאד אוהב. היום אני פשוט לא קונה שמן קנולה, אני משתמש בבית רק בשמן זית. אני גם נמנע מחטיפים מטוגנים ואוכל בטיגון עמוק כמו צ'יפס.

אני מאד מתגאה בשניצלים שלי. לאחר שגיליתי שצריכה גדולה של שמנים זולים לא טובה לכאבי הגב שלי, שיניתי את המתכון. גם החלפתי את שמן הקנולה בשמן זית וגם עברתי מטיגון עמוק לאפיה וחריכה במחבת. שניצלים אפויים הם בדרך כלל יבשים מאד, המתכון הזה טעים ועסיסי, מאד מומלץ לנסות.













אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה