"הזמן הכי טוב לשתול עץ היה לפני 20 שנה, הזמן השני הכי טוב הוא עכשיו." (פתגם סיני)
מה קשור דלקת?

אז מה זאת דלקת בכלל?
מסתבר שהדלקת היא החלק הגס והראשוני של המערכת החיסונית, ברגע שהגוף מזהה זיהום, כווייה או פציעה, הגוף מיד מתחיל לייצר במקום דלקת ע"י הפרשת חומרים דלקתיים. הדלקת עוזרת לבודד את המקום לטיפול היותר רציני של תאי הדם הלבנים. כאשר הזיהום נפתר, הגוף מפנה את הדלקת ע"י הפרשת חומרים אנטי דלקתיים. המנגנון הדלקתי הוא חלק חשוב במלחמה בווירוסים, חיידקים, טפילים ופציעות. הדלקת הבריאה, נשארת בין מספר שעות למספר ימים, אבל אם הגוף לא מצליח לפנות את הדלקת, הדלקת הופכת לכרונית וזו כבר בעיה רצינית מאד...
הקשר בין דלקת לכאב
דלקת תמיד מייצרת כאב, זה קורה בגלל שדלקת מייצרת לחץ על העצבים ואם ישנה פציעה או מקום שהוא כבר רגיש לכאב, הלחץ הנוסף מיד מורגש. מצד שני כאב תמיד מייצר דלקת, זה בגלל שהמנגנון הדלקתי הוא מנגנון אוטומטי.
אם מסתכלים בתרשים המעגלי אז באמת אפשר להבין את הטיפול: נוגדי כאב, נוגדי דלקת, מסאז להרגעת השרירים התפוסים (שיאצו, טווינא) והפחתת מתח.
ברגע שלמדתי את זה התחלתי להיות מודע שאני סובל מדלקת כרונית בגב תחתון, איפה שהפציעה שלי. הדלקת נותנת תחושה של נוקשות, של חוסר גמישות, קושי לקמר את הגב. למרות שהפציעה ברמת החוליות לא משתנה, יש לי ימים יותר טובים ופחות טובים, הכל לפי מצב הדלקת, דלקת שלא נרפאת.
ברגע שלמדתי את זה התחלתי להיות מודע שאני סובל מדלקת כרונית בגב תחתון, איפה שהפציעה שלי. הדלקת נותנת תחושה של נוקשות, של חוסר גמישות, קושי לקמר את הגב. למרות שהפציעה ברמת החוליות לא משתנה, יש לי ימים יותר טובים ופחות טובים, הכל לפי מצב הדלקת, דלקת שלא נרפאת.
חומרים דלקתיים ואנטי דלקתיים
אז מאיפה מגיעים כל החומרים הדלקתיים?
מסתבר שהחומרים הדלקתיים והאנטי דלקתיים שהגוף משתמש בהם מגיעים מהאוכל שאנחנו אוכלים ואם אנחנו אוכלים מזון שהוא מאד דלקתי, זה מקשה על הגוף לפנות דלקות. הבעיה היא שהתזונה המודרנית (האמריקנית) בלתי מאוזנת באופן קיצוני לכיוון הדלקתי. כל מאכל מטה את כף הדלקתיות באופן כזה או אחר, אבל מה שבאמת מעניין זה הקיצוניים, אילו מאכלים יכולים להפחית משמעותית דלקות ואילו יוצרים דלקות באופן חזק.
טוב לנו
אז אנחנו לא מדברים על דיאטה של מה לאכול ומה לא לאכול, כמה ומתי. יש דברים מסוימים שאם נוסיף לאוכל שאנחנו רגילים לצרוך, או נחליף שמן אחד באחר, נוכל לעזור לגוף להלחם בדלקות ועל ידי כך להפחית גם את הכאב וגם את הסבירות לכניסה עתידית לאפיזודת כאב (מעגל כאב).
אז אלה הכוכבים שלי של האנטי דלקתיים:
פלפלים חריפים
אוכל חריף זה מעולה כל עוד לא מגזימים עם זה. את הפלפלים הירוקים (חלפיניו) אפשר להשיג בכל מקום, הם טעימים אבל כל פעם באים בחריפות שונה, אז כדאי לטעום על קצה הלשון לפני שמחליטים בכמה להשתמש. אני תמיד מוציא את הגרעינים ומשתמש בכפפת לטקס ביד הנוגעת בפלפל כשאני קוצץ אותו (כי אני תמיד נוגע אחר כך בעין...). הצ'ילי האדום מעולה לרוטב עגבניות ונותן טעם עשיר מאד.
כורכום
כורכום הוא פשוט תרופת פלא אנטי דלקתית. אפשר לקנות את השרש ואפשר לקנות אותו באבקה. בעל טעם דומיננטי, טוב לתבשילים בסגנון הודי, תבשילי אורז, קציצות ותיבול עוף ובשר.
זנגביל (ג'ינג'ר)
אפשר להשיג ג'ינג'ר בכל מכולת, אני מאד אוהב להוסיף כמה פרוסות לתה, אבל גם מביא המון אופי בבישול תבשילים, מנות הודיות או אסייאתיות וגם טעים במרקים.
שום
האנטיביוטיקה של הטבע הוא גם נוגד דלקת. שום אפשר כמובן להוסיף לכל דבר, צריך רק לזכור שכשמטגנים אותו הוא מאבד מהכוחות שלו, יש גם את האופציה להוסיף אותו כתוש.
דגים עשירים באומגה 3
מסתבר ששמנים זה דבר מאד חשוב לגוף, יש כל מיני סוגים ומה שבאמת חשוב לנו זה האיזון בין סוגי השמנים, כי אומגה 3 הוא אנטי דלקתי ואומגה 6 הוא דלקתי. זאת הסיבה שאין שום תועלת באכילת דג עשיר באומגה 3 אם תטגנו אותו בשמן גרוע כמו שמן חמניות. דוגמאות לדגים עשירים באומגה 3 הם הסלמון שפשוט כולם אוהבים, וגם קטנטנים כמו סרדינים, אנשובי ומקרלים.
שמן זית
כולם יודעים ששמן זית הוא הכי בריא וגם הכי טעים לדעתי. לשמן זית גם יש תכונות אנטי דלקתיות וההשפעה הכי חזקה באה מזה שאתם לא צורכים שמן זול שעשיר באומגה 6. המינוס היחידי זה ששמן זית הרבה יותר יקר.
ממש לא טוב לנו
לכל אחד יש את החולשות ואת החטאים הקטנים שלו. במקרה שלי, אני מקפיד לבשל בבית ממצרכים טריים, אבל בין לבין אוכל שטויות, במשרד פתי-בר עם נוטלה, בים בירה עם תפוצ'יפס. העניין שלי הוא שאני לא שמן ואין לי בעיות כולסטרול, סכרת או משהו כזה, אז אף פעם לא ראיתי משהו לא בסדר בלאכול ממתקים וחטיפים. רק כשהתחלתי להבין שיש דבר כזה שנקרא אוכל דלקתי התחלתי להבין שאני סובל מזה וזה כבר מפריע לי. גיליתי שלא משנה מה אוכלים, יש כמה דברים שפשוט חייבים להימנע מהם עד כמה שאפשר.
להמנע:
שומן טראנס זו תצורה של שומן, יש את זה באופן טבעי בחלב, בבשר ובגדול אין עם זה בעיה מיוחדת. לפני 100 שנה מישהו גילה שאם מכניסים מימן לשמן, השמן הופך לתצורת הטראנס שלו והשמן נהיה מוצק בטמפרטורת החדר. הבעיה היא שהשומן טראנס שנוצר, לא נוצר בדיוק כמו השומן טראנס הטבעי ובעצם נוצר חומר שלא קיים בטבע והגוף לא יודע לעכל אותו. החומר הזה כל כך בעייתי שה-FDA קבע שמ-2018 זה יהיה אסור לחלוטין במזון. כשמערכת העיכול מתקשה להתמודד עם שומן הטראנס, הגוף מייצר תגובה דלקתית כאילו נכנס זיהום.
אסור לאכול שומן טראנס. לא מרגרינה, לא עוגיות פרווה, לא עוגות קצפת פרווה. אין כאן אבידה גדולה. למי ששומר כשרות, יש שפע של פירות טריים וטעימים כל השנה שמעולים כקינוח לארוחה בשרית.
אסור לאכול שומן טראנס. לא מרגרינה, לא עוגיות פרווה, לא עוגות קצפת פרווה. אין כאן אבידה גדולה. למי ששומר כשרות, יש שפע של פירות טריים וטעימים כל השנה שמעולים כקינוח לארוחה בשרית.
שמנים עשירים באומגה 6
שמן עשיר באומדה 3 הוא אנטי דלקתי ושמן עשיר באומגה 6 הוא דלקתי. כל השמנים הזולים בסופר הם שמנים עשירים באומגה 6 וצריך להימנע מהם; תירס, חמניות, סויה. שמן קנולה נחשב שמן טוב אבל זה שמן שאפשר להפיק אותו רק בתהליך מתועש ולכן גם ממנו עדיף להימנע. שמן זית הוא השמן הכי טוב לכל השימושים, עד לא מזמן הייתי מטגן שניצלים בשמן קנולה רק כדי לחסוך בכסף.
קשה לי לכתוב את זה, אבל חטיפים מטוגנים כמו ביסלי או תפוצ'יפס מפוצצים בשמנים דלקתיים, גם צ'יפס, פלאפל וסביח. אז אני לא אומר לאף אחד לא לאכול יותר סביח, אבל כשרוצים לשבת על המבוגר ובירה אפשר לוותר על הצ'יפס.
קשה לי לכתוב את זה, אבל חטיפים מטוגנים כמו ביסלי או תפוצ'יפס מפוצצים בשמנים דלקתיים, גם צ'יפס, פלאפל וסביח. אז אני לא אומר לאף אחד לא לאכול יותר סביח, אבל כשרוצים לשבת על המבוגר ובירה אפשר לוותר על הצ'יפס.
רשמתי הפרזה בסוכר ולא סוכר, כי מה הטעם לחיות בלי גלידה ועוגות שוקולד ועוגות גבינה וקרואסון שקדים וכנאפה ופרלינים?
הבעיה היא שצריכה גדולה של סוכר לבן מייצרת תגובה דלקתית. אז אי אפשר לחיות בלי סוכר, אבל אפשר להימנע ממשקאות ממותקים, אפשר בארוחה העסקית להזמין מים במקום קולה. לפעמים במזון מתועש יש המון סוכר שאנחנו לא מודעים אליו, כמו בקטשופ. אני עברתי לשוקולד 85% מוצקי קקאו, אוכלים מזה הרבה פחות. לפחות להיות מודעים לזה, בשנה האחרונה קניתי איזה 100 קפה ומאפה לבוקר, אם הייתי יודע שזה מחריף לי את הדלקת בגב בטוח שהייתי מפחית בזה.
הבעיה היא שצריכה גדולה של סוכר לבן מייצרת תגובה דלקתית. אז אי אפשר לחיות בלי סוכר, אבל אפשר להימנע ממשקאות ממותקים, אפשר בארוחה העסקית להזמין מים במקום קולה. לפעמים במזון מתועש יש המון סוכר שאנחנו לא מודעים אליו, כמו בקטשופ. אני עברתי לשוקולד 85% מוצקי קקאו, אוכלים מזה הרבה פחות. לפחות להיות מודעים לזה, בשנה האחרונה קניתי איזה 100 קפה ומאפה לבוקר, אם הייתי יודע שזה מחריף לי את הדלקת בגב בטוח שהייתי מפחית בזה.
לאכול בחוץ
מי שרוצה לשלוט במה שהוא אוכל מוטב שילמד להכין את האוכל שלו בעצמו. חוץ מזה שלבשל זה כייף גדול זה גם מלמד להעריך יותר אוכל ובישול. אני אוהב לאכול בחוץ אבל האויב האמיתי הוא הארוחה העסקית. היתה תקופה שהייתי יוצא לאכול במסעדה כל יום בתור הרגל, ב-12:00 יוצא מהמשרד עם התג ומטבע של 5 שקל. מסעדה טיפוסית באזור של עובדים, בדרך כלל תגיש אוכל שלא מצטיין בקריטריונים שלנו ובכמויות עצומות. דוגמא לארוחה עסקית יכולה להיות מרק עם לחם למנה ראשונה מלווה בהמבורגר עם צ'יפס ושתיה. אין מצב שמישהו היה מביא לעצמו כזאת כמות אוכל מהבית. ולא אמרתי מילה על המסעדות האסייאתיות. כל מי שעובד במשרד יודע בדיוק על מה אני מדבר.
הדיאטה שלי
לא אוהב את המילה דיאטה, מעדיף להגיד שאני בניסוי.
הגדרתי 4 מצבים לכאבי הגב:
1. מרגיש נפלא
2. כאב קל או נוקשות
3. קושי לבצע פעילות או להירדם
4. לא יכול לזוז
המצב של הגב שלי היום ממש לא רע, אני מגדיר אותו כ-2, מצד שני אני לא זוכר מתי בכלל לא הרגשתי את הגב, בשנה שעברה כבר הגעתי למצב שהייתי צריך לקחת משככי כאבים כל כמה חדשים. החל מראש השנה אני צורך מזון עשיר באנטי דלקתיים ומנסה להימנע מסוכרים וממתקים כמה שאפשר. השאיפה שלי היא קודם כל שהמצב לא יחמיר, הייתי רוצה לקוות שהגב יבריא לחלוטין אבל מה שבאמת חשוב לי זה שלא תהיינה עוד אפיזודות 4.
הגדרתי 4 מצבים לכאבי הגב:
1. מרגיש נפלא
2. כאב קל או נוקשות
3. קושי לבצע פעילות או להירדם
4. לא יכול לזוז
המצב של הגב שלי היום ממש לא רע, אני מגדיר אותו כ-2, מצד שני אני לא זוכר מתי בכלל לא הרגשתי את הגב, בשנה שעברה כבר הגעתי למצב שהייתי צריך לקחת משככי כאבים כל כמה חדשים. החל מראש השנה אני צורך מזון עשיר באנטי דלקתיים ומנסה להימנע מסוכרים וממתקים כמה שאפשר. השאיפה שלי היא קודם כל שהמצב לא יחמיר, הייתי רוצה לקוות שהגב יבריא לחלוטין אבל מה שבאמת חשוב לי זה שלא תהיינה עוד אפיזודות 4.
אייל, תתחדש על הבלוג!
השבמחקמעניין לשמוע על הקשר בין המזון לדלקות. בהחלט אנסה לפעול בהתאם לתפריט שהצעת.
כמו שציינת פעילות גופנית כמו יוגה ופילאטיס אכן עשוייה לעזור. לי הפילאטיס מכשירים מאוד שיפר.
אז בהצלחה עם הבלוג ואמשיך להתעדכן.
נרקיס